DIY - sminklemosó balzsam

február 07, 2017

Már egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy pár izgalmas DIY projekttel készülök. Hát, íme az első: a saját készítésű sminklemosó balzsam. Máshol ilyennel még nem találkoztam, ezért remélem tetszeni fog és Ti is kipróbáljátok. Ha kíváncsiak vagytok mi szükséges hozzá, hogyan kell elkészíteni és használni, akkor tartsatok velem!

Hozzávalók
  • Sheavaj
    Az Afrikában honos sheafából vonják ki ezt az enyhén sárgás színű, természetes zsírt. Kiváló bőrpuhító, szilárd állagú, ám a test melegére olvad.
  • Olívaolaj
    Az olívaolajat talán már senkinek sem kell bemutatni. A legtöbb konyhában szerintem ott lapul egy üveggel. Nemcsak fogyasztásra jó, de bőrünket is puhává teszi, antioxidáns hatású, zsírsavak és E-vitamin is található benne.
  • Szőlőmagolaj
    A szőlőmagolaj érett szőlőszemek magjából készül. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú. Regenerálja és puhítja a bőrt. IDE kattintva még több információt olvashatsz róla.
  • Jojobaolaj
    Természetes növényi olaj, melynek a szerkezete nagyon hasonlít az ember által termelt faggyúhoz. A jojobaolaj kiváló tisztító, lemosó összetevő is. Remek választás zsíros bőrre.
  • Tároló
    Az általam használt 40 ml-es alumínium tégelyt az All in Packaging webshopban találjátok meg. Érdemes körülnézni az oldalon, mert rengeteg különböző kozmetikai tároló közül lehet válogatni. Magánszemélyként, kis mennyiségben is tudok vásárolni. ;)
Elkészítés
Egy edénybe tegyünk két kanál sheavajat, majd gőz fölött hagyjuk, hogy feloldódjon. A sheavaj más növényi eredetű zsiradékokkal szemben jól bírja a magas hőfokot, ezért a felolvadást követően vegyük le a gőzről és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután adjunk hozzá két kanál 100% tisztaságú hidegen sajtolt szőlőmag-, jojoba- és olívaolajat (ezek a magas hőmérsékleten veszítenek értékükből).

Alaposan keverjük össze az összetevőket, majd öntsük bele egy 70%-os gyógyszertári alkohollal áttörölt tégelybe, tegyük rá a kupakot és mehet is a hűtőbe. Egy-két órán belül megszilárdul és használhatóvá válik.

Használat
Én általában egy kisebb adag masszát az ujjaim közt felmelegítek -a sheavajnak köszönhetően a termékünk szilárd halmazállapotú, viszont a test hőmérsékletére olajossá válik-, majd körkörös mozdulatokkal elkezdem feloldani a sminket. A könnyebb használat érdekében szeretek előtte valamilyen arcpermetet használni, hogy könnyebben terüljön a bőrömön a balzsam. Az olaj gyengéden távolítja el a szempillaspirált, a szemhéjpúdert és minden más tartós sminkkel is szépen elbánik.

A különbség a bolti és a házi készítésű között a formulában rejlik. Nem szeretnék senkit sem ámítani, mivel ez egy olajkeverék és nem tartalmaz más összetevőt, így vízzel érintkezve semmilyen reakciót nem vált ki. Nem változik meg a textúrája, nem válik tejessé és nem lehet szimplán lemosni a bőrről. Viszont, egy-két segédeszközzel ez is pillanatok alatt kiküszöbölhető. Egy benedvesített mikroszálas kendővel szoktam áttörölni az arcom, ami szépen leszedi az olajat. Nem kell dörzsölni, nyúzni az arcbőrt, egyszerűen pár finom mozdulattal letörölhető minden.

A double cleansing vagyis a 'dupla tisztítás' technikának megfelelően ezzel elvégezhető az első lépés, vagyis a sminkeltávolítás. Ezután egy gyengéd arclemosóval szoktam megtisztítani a bőrömet az olaj, smink és fényvédő maradványoktól, hiszen így lesz csak teljes mértékben tiszta az arcom. 

Fontos tudni!
  • Mindegyik összetevő komedogén indexe alacsony, vagyis pattanásokra, mitesszererekre hajlamos bőrűek is bátran használhatják.
  • A hozzávalók lejárati idejét érdemes megnézni és feljegyezni, mert a leghamarabb 'megromló' összetevő időpontjáig  használható a balzsam.
  • Mint minden más saját készítésű kozmetikumot, ezt is érdemes a fülnél tesztelni, hogy nem okoz irritációt.
  • Elkészítéshez használt összes eszközt töröljük át 70%-os alkohollal!
  • Mindig tiszta kézzel vagy spatulával nyúljunk a tégelybe, hogy a lehető legkevesebb baktérium jusson a termékbe.
  • Ez a DIY termék csak sminklemosásra szolgál, nem helyettesíti az arclemosó használatát!
Én nagyon megszerettem ezt a házi készítésű sminklemosó balzsamot. Valóban kíméletesen távolítja el a sminket és arclemosást követően puhábbnak érzem a bőröm. Pattanásokat, mitesszereket vagy irritációt soha nem okozott. Utazáskor biztosan hasznát fogom venni, hiszen egészen pici, így bárhol elfér, és attól sem kell félnem, hogy kifolyik. Felcímkézve, ajándéknak is szuper ötlet.

Ha tetszett és Ti is kipróbáljátok, kérlek mindenképp írjátok meg a tapasztalataitokat. :)

Ti mit használtok sminklemosásra? Próbáltatok már valamilyen sminklemosó balzsamot?

4 megjegyzés

  1. Nagyon nagyon tetszik! Szuper ötlet, biztosan ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik és, hogy nem csak a képek fogtak meg. :)
      A recept egyébként bátran variálható, ha van valamilyen bevált növényi olajad. Az arányokkal is érdemes kísérletezni. Nekem ez már a második adag, az elsőbe nagyon sok volt a sheavaj, ezért azt picit nehéz volt használni.

      Törlés
  2. Én a sheavaj + pici kakaóvaj + kamillaolaj kombinációra esküszöm, hónapok óta használom, és minden nap úgy várom, hogy lemoshassam a sminkem, annyira jó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az alternatív ötletet. :) Kamillaolajat még sosem használtam. Te hol szerezted be, szoktad másra is használni?
      Régen kókuszolajjal mostam le a szemsminkem. Azt is nagyon imádtam és annak is nagyon jó az állaga, mert szobahőmérsékleten szilárd, de a test melegére olvad. Az egyetlen bajom vele, hogy magas a komedogén indexe és mitesszereket okoz. :/

      Törlés