bőrápolási filozófiám

április 10, 2016

Sokszor említettem már, hogy a tudatos vásárlás nagyon fontos számomra, de még sosem meséltem el mi alapján választom ki a kozmetikumaimat. Ma már szinte mindent csak utánaolvasás és Krémmániás kutatás alapján veszek meg, amiért a bőröm nagyon hálás. Most elmondom Nektek én milyen szempontok alapján választok krémeket. Mitől lesz szimpatikus egy termék és mi az ami miatt egyből tiltólistára kerül.

Mi az az INCI?
A már sokat emlegetett összetevőlista Ingredients néven minden kozmetikum hátoldalán vagy a dobozán megtalálható. Az INCI a szabványosított kozmetikai összetevő lista. Egy rövidítés, ami az angol International Nomenclature of Cosmetic Ingredientsből ered.
A szabályos összetevőlistában azonban mindenféle furcsa megnevezéssel találkozunk és a fene se tudja mi mit takar. Ez egy nemzetközi 'kód', ami azért jó mert bárhol is vásároljuk a kozmetikumokat, ellenőrizni tudjuk, hogy mit tartalmaz. Ahhoz, hogy megértsük, szükségünk van egy szótárra. Ebben nyújt hatalmas segítséget a Krémmánia. A weboldalon rengeteg terméknek fel van töltve az INCI listája, az "összetevők részletesen" gombra kattintva megtaláljátok a magyarázatot, melyik alapanyag mit jelent, mi a funkciója... ITT elolvashatjátok a Krémmániás útmutatót.
Mostanában egyre több koreai terméket vásárolok, sok a KM-en is megtalálható, de ha mégsem a COSDNA oldalon szoktam ellenőrizni az összetevőket mielőtt bármit is megvásárolnék.

Amit mindig kerülök
Két összetevő van amit a leginkább kerülök az arcápolási termékeknél: az alkohol és az illatanyag.
Az alkoholt általában Alcohol Denat.-ként jelölik, de sokszor csak sima Alcohol néven szerepel az összetevőlistában. A kis molekulasúlyú alkohol kiszárítja és irritálja a bőrt, valamint elősegítheti a káros szabadgyökök képződését. Viszont nem szabad összekeverni a zsíralkohollal, amik bőrpuhító hatásúak, ilyen például a Behenyl Alcohol, Cetearyl Alcohol. Olyan arcápoló készítményt már nem veszek meg amiben denaturált szesz van, ebben inkább nem kockáztatok! Nemrég Pancsinál olvastam egy nagyon tanulságos posztot miért ne vegyünk alkoholt tartalmazó termékeket. Olvassátok el Ti is a történetét!
A másik kerülendő összetevő az illatanyag. Fragrance/Parfum néven szerepel az INCI-ben. A leggyakoribb allergizáló szer a kozmetikumokban, függetlenül attól, hogy mesterséges vagy természetes. Az én bőröm ugyan rezisztens (ellenálló), nem okoz irritációt, kipirosodást vagy égő érzést, de az arcápolók terén próbálom kerülni. Testápolók, tusfürdők és egyéb bőrápolási krémek esetén viszont elnézőbb vagyok.

Mumus összetevők
Egyes natúr márkák sajnos szeretik megfélemlíteni a vásárlókat -ezzel magukhoz csalva őket- és bizonyos összetevőket 'méregnek' kiáltanak ki. Ezek közé tartoznak a parabének, színezékek, szilikonok, kőolajszármazékok, de még sorolhatnám.... Egy időben én is 'féltem' tőlük, de később ráébredtem, hogy nem kell.
Próbáltam szilikonmentes samponokat és arcápolókat is, de sokszor rosszabb hatást értem el velük. Tudom, hogy velem ellentétben sokan nem bírják a szilikonokat, de ez inkább egyéni reakció, mintsem általános rossz összetevő. Hasonlóképp féltem a kőolajtól is, míg nem egy olyan krém hozott megnyugvást a viszkető, égő, sebesre vakart ekcémás bőrömnek, ahol a második helyen ásványi olaj szerepelt. Több tapasztalat után ráébredtem, hogy érdemes inkább kísérleteznem, figyelnem a bőröm/hajam reakcióját és az alapján szelektálnom.
Az alkoholon és az illatanyagon kívül a szulfátokat kerülöm még, mert erre elég érzékeny a bőröm. Elsősorban az SLS és SLES-t száműztem. Tisztítószerként funkcionálnak, ettől habzanak a tusfürdők/samponok/arclemosók. Sajnos azonban túlságosan is tisztítanak, ezáltal megbontják a bőr természetes védőrétegét és irritációt okoz(hat)nak. Tusfürdők esetén még elnéző vagyok, de ha irritációt tapasztalok akkor egyből váltok. Arc- és kézmosó esetén viszont komolyan veszem a dolgot, mert különben hamar előjön az ekcémám.
Továbbá érdemes mélyebbre ásni, utánaolvasni a dolgoknak, hiteles forrást keresni. A Szépségrecepteken és a Krémmánia blogján nagyon sok hasznos bejegyzést olvashattok magyarul, melyek külföldi bőrgyógyászok, kozmetikai vegyészek által írt tudományos szakcikkek ihlették/alapozták.

Mitől szép az összetevőlista?
Ha már tudjuk, hogy nincs illatanyag és alkohol a termékbe, illetve egyéb más összetevő amire rosszul reagál a bőrünk, csak azt kell megfigyelnünk mi az amit annál inkább szeret. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az a termék amely vitaminokban, gyulladáscsökkentőkben, antioxidánsokban, hidratáló és bőrpuhító összetevőkben gazdag, az rossz nem lehet.
A- C- és E-vitamin nagyon jó hatással van a bőrre, számos növényi kivonat/olaj remekül puhítja a bőrt és mindemellett még meggátolja a szabadgyök képződést. Aztán ott vannak a különböző hidratálok, hiszen a hidratált bőr mindig simább és feszesebb.
Itt is érdemes kísérletezni! Az én bőröm a teafaolajos készítményeket nagyon szereti, valóban jó hatással van a pattanásaimra. A szőlőmag- és a jojobaolajra is jól reagál, míg az argánolajat már nem igazán szereti. Persze ez is egyénenként és bőrtípusonként változhat. Fontos, hogy észrevegyétek mi az amitől szép lesz a bőrötök és akár bizonyos összetevőre helyezve a hangsúlyt alakítsátok ki a bőrápolási rutinotokat.

Én leginkább a francia (patikákban forgalmazott) márkák termékeit, koreai és egyes natúr kozmetikumokat részesítek előnyben és általában itt keresgélek. DE, ettől függetlenül mindig ellenőrzöm az INCI-t hiszen az általam kedvelt és megbízható márkák között is találok olyat, ami egyből a tiltólistára kerül. Ugyanakkor van, hogy a drogériák polcain is remek dolgokra bukkanok.

Ha valamit nem értetek kérlek jelezzétek, de a bejegyzésben található számos link is plusz információval szolgál. Remélem sikerült átfogóbb képet adnom mi alapján választom ki a kozmetikumaimat. Szeretnélek Titeket is a tudatos, INCI elemző vásárlásra buzdítani. Nem kell minden reklámszövegnek bedőlni, sokkal okosabb ha a kozmetikumok INCI-jét vagyis az összetevőlistát elemezzük ki. :)

Ti mi alapján választjátok ki a kozmetikumaitokat? Ellenőrzitek az INCI-t?

3 megjegyzés

  1. Abszolút egyetértünk :)
    Az arcra készült termékekben én a természetes illatanyagokat is megpróbálom kerülni, nemcsak a mesterségest (a parfümöt). Annyira megszokta az orrom, hogy egy arc- és bőrápolónak nincs illata, hogy mindig nagyon furcsállja, ha egy illatos krém kerül a kezembe :)
    Köszi az említést! Bár sokat vacilláltam, hogy leírjam-e a ballépésem, de úgy látom, elrettentő példának mindenképp jó volt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Te is hasonlóképp vélekedsz a témát illetően. :)
      Igazán nincs mit. Úgy gondolom, hogy ami hasznos és tanulságos azt érdemes megosztani. :)

      Törlés
  2. Biobaza termékeket hol szerzel be? Köszi, Zsófi

    VálaszTörlés